autorka Eliška Vanišová, zdroj internet

Mám koníčků celé stádo. S některými se znám hodně dlouho a jsme velmi dobří přátelé, jiní jsou plaší a neochočení, neboť do stáda přibyli relativně nedávno a nebylo na ně tolik času. Občas některý zmizí a sem tam se pak tulák toulavá po nějakém čase zase navrátí zpátky do stáda. Občas některý zmizí nadobro. Byly chvíle, kdy jsem stála u ohrady a nikde ani kopyto. Pro cukr a pro polaskání si nikdo nepřiklusal. A mě bylo smutno. Když máte totiž za zády hned čtyři tygry, leckterý kůň ztratí odvahu. Ale mí koníci jsou odvážní a rychle se otrkali, takže doba úplného temna byla velmi krátká. Navíc tygři se čím dál častěji pouští na své vlastní průzkumy se svými vlastními koňskými přáteli, a tak můžu trávit u ohrady mnohem víc času než dřív. 

Miluji knížky, vůni knihkupectví i papírnictví. V galanterii se mi taky líbí. Ráda tvořím, ať už je to pečení, vaření, lepení, kreslení, počítačová grafika nebo konkrétně třeba tvorba karnevalových kostýmů. Baví mě samotný proces vymýšlení. Ráda píšu a hraji si se slovy (výsledkem toho jsou i tyto řádky). Šití mi moc nejde, ale baví mne. Kdysi jsem háčkovala a tenhle koník je právě jedním z navrátilců. Ráda si ušpiním ruce od barev. Od těsta taky. Z lepidlem ulepených rukou takové potěšení nemám. Moc ráda hraju deskové hry a ráda si zahraju něco nového. S manželem rádi koukáme na filmy s kvalitním zvukem, obrazem a samozřejmě obsahem. … 

Nedávno přicválal neznámo odkud do mého života bílý lipicán. Jsem z něj nadšená. Čas strávený s ním je tráven bezúčelně a naprosto zbytečně právě do té nejsprávnější správné míry. Tuhle činnost vyvíjím jen a pouze proto, že mě to baví. Pouze a jen pro estetično. Dokonale si při ní vyčistím hlavu. Propadla jsem malování figurek z deskových her. To je "hloupost", co? Dlouho jsem se odhodlávala, ale pak jsem přece jen skočila rovnýma nohama a ejhle, já plavu! Nejen že mne to baví, ale dokonce to vypadá ... inu, docela dobře. Pořídila jsem nějaké barvičky, štětec "se třemi chlupy" a s fénem u ruky trávím volné večery. Baví mě, že můžu. Baví mě se formou pokus omyl zlepšovat. Baví mě objevovat nové cesty a postupy. To vše okoření můj běžný všední den novou příchutí. Mňam!

Teď mě čeká dračisko a tři nerudní páni trpaslíci ze hry Drako. Dřív jsem se děsila, jak jsou prťaví se spoustou drobných detailů a jak to asi tak můžu zvládnout?! Pouhou praxí se mi změnil úhel pohledu. Teď se na ně těším a beru je jako výzvu. Všechny ty drobné detaily jsou výhodou. Překážka, kterou vím, že dokážu zdolat. Možná na několikátý pokus, ale dokážu. Kéž bych tento postoj dokázala přenést i do běžného života do všech svých strachů, obav a nejistot.