Naše děti doslova baští všechno kolem lodí. Milují knížku Plavba Jitřního poutníka, Dva roky prázdnin, a Maják na konci světa a Chlapec na moři hltali o loňských prázdninách. Nejoblíbenější hra s tetou Májou je z čehokoli stavět loď a plout kolem světa (samozřejmě patřičně vybaveni atlasem, dalekohledem, zásobami, kotvou, plachtou a dalšími nezbytnými proprietami). Vznik naší domácí flotily byl tak pouhým logickým vyústěním stavu věcí.

Materiál byl jasný - lepenka lepená herkulesem a silikonem (tavicí pistolí). Do budoucna je možné, že lodě ještě obarvíme barvami. Prozatím si nejstarší syn vystačil s pastelkami.

Postup je jednoduchý. Loď se skládá ze dvou bočnic, dna, dvou "vyvýšených" palub - součástí jedné je stožár s plachtou (stožár je připevněn silikonem do paluby a také k bokům lodi ráhnem), k druhé je přidáno kormidlo, dále pak stožáru s plachtou a vlaječkou a malým (horním) a velkým (dolním) ráhnem.

Nejprve všechny části (dle přiloženého pdf - ke stažení dole pod článkem) obkreslíme a vystřihneme z lepenky (kromě plachty a vlaječky – plachtu jsme vyrobili z tvrdého papíru, vlaječku z papíru barevného). U bočnic orientujeme šablonu tak, aby žebrování lepenky bylo kolmé k dlouhé hraně bočnic (bočnice se budou lépe ohýbat a tvarovat. Jde to samozřejmě i s jinou orientací žebrování, ale tvarované bočnice pak nevypadají tak hezky). Ostny na hlavách a ocasech bočnic stačí vystřihnout pouze na jedné bočnici. Slepíme herkulesem dvojité podlahy, hlavy draka na bočnicích, sloupek ke kormidlu a kormidlo. Po zaschnutí lepidla vložíme podlahu mezi bočnice a přilepíme silikonem. Ocasy slepíme také silikonem. Přilepíme vyvýšené paluby a sloupek s kormidlem. Ke špejli dlouhé cca 20 až 25 cm připevníme horní malé ráhno, „navlečeme" plachtu a připevníme druhé velké ráhno. Ostrým nožem prořízneme doprostřed přední vyvýšené paluby otvor (stačí dvě říznutí ve tvaru kríže), do otvoru vpravíme větší množství silikonu a vsuneme stěžeň. Okraje velkého ráhna jsou mírně nařízlé, tyto nářezy nasuneme na bočnice lodi a zajistíme je silikonem. Nářezy je dobře udělat až těsně před nasunutím na bočnice tak, aby pasovaly. Ještě připevníme vlaječku (zde přiznávám vlastní chybu – na plachetnici vane vítr od zádi, tudíž vlaječka musí vlát směrem k přídi lodi a ne tak jak to mam já) a fixou dotvoříme detaily – bočnice: oči, zuby draka, šupiny, kotva, nezapomenout na příhodný název lodi, kormidlo aj. a můžeme vyplout.

Díky lepení silikonem, dvojité podlaze a ráhnu, které fixuje stěžeň k bokům lodi jsou loďky celkem bytelné (doporučuji silikonem nešetřit). Máme je vytvořené už více jak měsíc a zatím jsme neměli žádný ani sebemenší defekt.

Vzhůru na palubu, dálky volají!
Vítr už příhodný vane nám!
Tajemné příběhy nás teď čekají,
tvým domovem bude oceán! 

Šťastnou plavbu!

sablony-lod.pdf