Když jsem se vdala, před prvními společnými Vánocemi jsem se pustila do výroby betléma. Od svatby nás dnes dělí víc než sedm let a já mám za sebou tři verze betlémů. Další zatím nevymýšlím, i když do budoucna, bude-li to potřeba se tomu nebráním. 

Můj první pokus byla papírová uzavíratelná krabice (aby se při skladování betlém během roku nezničil) v decentní hnědo bílo zlaté barevné kombinaci. Betlém posloužil a stále slouží, jen se po dvou letech přesunul k manželovým rodičům.

Čas letěl, blížily se třetí společné Vánoce, které jsme měli oslavit už ve třech. A já se do toho pustila znovu. Tentokrát s myšlenkou, aby betlém posloužil i jako adventní kalendář. Tvorba této verze mi trvala tři měsíce. Výroba šablon, shánění materiálu, vymýšlení zdobení, samotná výroba, ... A tak pomalu vznikaly dva kousky (jeden máme doma a druhý putoval k rodině mé svědkyně). Už tenkrát jsem se zabývala myšlenkou napsání nějakého příběhu, ale u téhle verze k tomu nedošlo. Nedávno jsem dala dohromady šablony na tuto verzi a tak tvořiví zájemci mohou popustit uzdu své kreativitě a pustit se do výroby. I když jsou figurky celkem bytelné - díky tomu, že jsou z tvrdého kartonu v kombinaci s látkami, prošíváním a spoustou silikonu z tavící pistole (všechny tyto složitosti lze vypustit a figurky tvořit pouze z kartonu a barevných papírů - tak, jak si betlém už před pár lety tvořila jedna kamarádka a moc se jí povedl), působení dětských prstíků nemusí odolat.

A tak vznikla za další dva roky Betlémská noc jako závěs na dveře plus papírová verze, kterou jsme jeden advent využili i ve farnosti (figurky k papírové verzi ke stažení zde). Kamarádka Peťa šila a já kreslila.

 

KRABICOVY-BETLEM_navod-sablony.pdf

(A4 na výšku, barevně)