Moc rádi cestujeme. Když přišly děti, bylo by asi pohodlnější nechat je u babiček a jet sami, ale tahle myšlenka se nám moc nezamlouvala. Jednak všichni prarodiče zatím chodí do práce a museli by si na to vzít dovolenou, ale hlavně jednou jsme rodina, tak proč nejezdit spolu. Samozřejmě až nastane doba, kdy naše děti nebudou chtít s námi někam jet, budeme to pravděpodobně muset přehodnotit. Děti jsou zatím malé (3 roky a 10 měsíců) takže nás snad ještě pár společných dovolených čeká.

Při plánování cesty je nezbytné nezapomenout na cestovní doklady. Každé dítě musí mít svůj vlastní pas. Pasy se vyřizují na městském úřadě s rozšířenou působností. Není potřeba žádný formulář ani fotografie (vyfotí vás na místě), co potřebujete je rodný list dítěte. Pas (do dvou let věku dítěte bez biometrických údajů), který vám vydají za 30 dnů, stojí pro děti mladší 15 let 100, - Kč, zrychlenou verzi budete mít za 15 dnů a zaplatíte 1000, - Kč. Nedávno prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která upravuje ceny rychlopasů. Nově za zrychlený pas pro děti dáte 2000,- Kč a budete ho mít do 6 pracovních dnů (u pasu pro dospělého to bude za 4000,- Kč). Dětský pas platí 5 let, podmínkou je, že si dítě na fotografii je podobné. Z toho důvodu jsme Jindrovi, i když mu pas ještě platil, vyřizovali nový.

Před samotným letem nastává otázka, co sbalit a jak to sbalit. Odbavováný kufr je limitován váhově. U různých leteckých společností (dokonce u jednotlivých letů jedné aerolinky) se to může lišit. Za to, co je přes váhu si připlatíte. My měli při posledním letu kufry dva, jeden 11 kilový a druhý vážil kolem 21 kg. Příruční zavazadlo, které si s sebou vezmete na palubu je omezeno rozměrově a váhou se musí vlézt do 10 kg (opět se to může u jednotlivých aerolinek lišit). Taky je dobré uvažovat i nad tím, co se stane, když se odbavené zavazadlo ztratí. Mám v příručním kabinovém zavazadle všechny nezbytnosti, abychom s dítětem přečkali než se nám podaří ztrátu zavazadla vyreklamovat - seženeme náhradní věci nebo kufry doputují? Aerolinka určitým způsobem ručí, že zavazadla dorazí. Může se stat, že se kufr zatoulá, v tom připadě naleží vlastníkovi zavazadla jistá kompenzace - dle přepravních podmínek konkrétní letecké společnosti. Před ztrátou zavazadel se lze i připojistit.

Do kabinového zavazadla pak přes předletovou kontrolu nesmí projít žádné tekutiny. Léky, masti, kosmetika, a jiné musí být předloženy ke kontrole v průhledných uzavíratelných sáčcích (v balení do 100 ml, celkově 1 litr). Pronést s sebou můžete v láhvi pití pro dítě (kontrola vás pravděpodobně vyzve, abyste tekutinu ochutnali před jejich očima) a dětskou stravu (my s sebou měli kapsičky s přesnídávkou a masozeleninovou přesnídávku ve skleničce). Jídlo jako banány, čokoládové tyčinky, sušenky a podobné nevadí.

Pokud jedete s malým dítětem do dvou let, letí za malý poplatek (Ondra platil kolem dvou tří stovek) a během letu vám sedí na klíně (starší dítě platí plnou cenu letenky a má vlastní sedadlo). Malé dítě má nárok na odbavení kufru do váhy maximálně 10 kg nebo kočárku. Ten si můžete nechat odbavit společně s kufry (dostanete ho po příletu do cílové destinace) nebo si ho, tak jak to vyhovovalo nám, necháte u sebe až do nástupu do letadla. Dostanete jej hned po opuštění letadla (ještě v nástupním "chobotu", kde jste jej složený také odevzdali). Takový kočárek musí projít předletovou kontrolou. Pokud je neskladný, personál letiště jej zkontroluje ručně (pomocí ručního skeneru). Pokud se dá složit do nějakých rozumných rozměrů, pravděpodobně vás vyzvou, abyste ho nechali projet rentgenem stejně jako ostatní příruční zavazadla.

V samotném letadle dostanete pro dítě, které sedí na vašem klíně zachrannou vestu a speciální pás, který se připevní k vašemu pásu. Dítě jej má kolem pasu. Během pojíždění k ranveji může být dítě na klíně volně. Během startu a přistání by mělo být připásané. Doporučuje se před letem dětem nakapat do uší (aby dětem nezaléhaly ouška). My jsme kapali kapky Aurecon - bylinné kapky, které krásně voní. Na zpáteční cestě jsme na to zapomněli a taky to kluci zvládli. Taky je dobré když dítě během startu a přistání pije nebo jí - zase aby se předešlo zalehání uší. Prý to vnímají až starší děti, ale já osobně jsem byla raději, když jsme preventivně kapali i pili;-)

Co se nám ještě osvědčilo, jsou plastové pásky s telefonním číslem rodiče, tzv. infobandy, které měli kluci na ruce pro případ, že by se nám ztratili. Pásek je dělaný tak, že si ho dítě samo nesundá, nerozkouše ho a může s ním do vody. Hodí se i na výlety nebo na různé akce, kde bude hodně lidí.

Naši kluci letadlem zvládají a tak už plánujeme, kam poletíme příště. Neznáme v našem okolí nikoho, kdo by s dětma lítal, ale podle množství dětí na letištích nejsme zas takovou raritou;-) Létat s dětmi se dá a s každým dalším letem si tím je člověk jistější. Přeji vám příjemný let.